• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • ТИЖДЕНЬ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ ТА ПИСЕМНОСТІ

ТИЖДЕНЬ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ ТА ПИСЕМНОСТІ

2015-11-21

Уже традиційно на початку листопада в нашій гімназії урочисто проходить Тиждень української мови та писемності, приурочений до однойменного свята, яке всі українці відзначають 9 листопада. Збереження і розвиток рідної мови мають велике значення, бо вона формує національний менталітет, зберігає культурні здобутки та звичаї, є живим свідком історії українського народу. Рідна українська мова — це основа нашої безмежно багатої культури. Класична українська література, починаючи від Котляревського та Шевченка, показала нам приклад того, як треба ставитись до народної мови, цього ясного і справді цілющого джерела.

Найрізноманітніші заходи тривали упродовж Тижня. Це і конкурси, й виставки, і концертні програми, і просто змагання, а також цікаві уроки, присвячені скарбам рідного слова, тематичні лінійки, класні години. Провідна ідея цих заходів - повчальність, виховання національної самосвідомості, патріотичних почуттів в учнів, бажання примножувати родинні традиції, розуміння своєї причетності до історичних подій, які відбувались в України.

Тематичне оформлення вестибюлю гімназії під назвою «Мовний листопад» привертало увагу і давало можливість усім бажаючим прочитати вислови відомих людей про мову. Яскраві учнівські стіннівки, присвячені рідній мові, милували око і вражали цікавим матеріалом.

Цього року програма предметного тижня була, як завжди, досить насиченою.

Розпочався Тиждень проведенням святкової шкільної лінійки. Заступник директора з навчально-виховної роботи Мантурова О.О. урочисто оголосила про відкриття Тижня української мови та писемності, познайомила з основними заходами, закликала брати активну участь у проведенні Тижня як учнів, так і вчителів. Також Олена Олександрівна розповіла про заснування Дня української писемності та мови, якому й присвячено проведення предметного тижня. Того ж дня у бібліотеці гімназії відбулася

інформаційна година «День української писемності і мови». Бібліотекар Кіяшко Я.М. більш докладно розповіла учням про заснування свята, про витоки української писемності і мови, закликала любити, шанувати і берегти нашу рідну мову.

Надзвичайно цікаво пройшов мовний квест «Україна починається з мови», організований у вівторок учителями української мови та літератури Логвиненко З.І. та Токар Л.Ф. Командам було оголошено умови гри: знайти шлях до вершини Мовного Олімпу, подолавши всі перешкоди. Кожна команда за своїм маршрутом, стартуючи від підніжжя Мовного Олімпу, повинна була розв’язати завдання й виправити помилки. Виявляючи творчі здібності, учні переходили від зупинки до зупинки тільки після розв’язання відповідного завдання.

У рамках Тижня пройшло заняття з елементами тренінгу «Як слово наше відгукнеться», проведене практичним психологом Безродною І.В. Учні переглянули відеопритчу «Все залишає свій слід», відеоролик «Сила слів. Вплив слів і думок на воду», обговорили мультфільм «Людина і слово» (автор сценарію і режисер Є. Сивоконь).

Протягом Тижня учні та вчителі із задоволенням переглядали матеріали тематичної літературної виставки «Ми українці – велика родина. І мова, і пісня у нас солов’їна».

В середу, 11 листопада, пройшов конкурс читців поезій про рідну мову «О слово рідне, що без тебе я?» серед учнів 5-9 класів.

У четвер було змістовно проведено усний журнал «День української писемності та мови» для учнів 7-9 класів. «Мова – душа кожної національності» – під таким девізом учні розгадували кросворди, чайнворди, приховані слова.

Завершився Тиждень української мови та писемності святковою лінійкою та нагородженням переможців.

Кiлькiсть переглядiв: 219